• darkblurbg

MeJa, hét centrum voor zwangerschap en psyche

Gepubliceerd op: 19-11-2021

Sinds 2018 biedt PP-Noord psychologische zorg in de periode rondom zwangerschap en ouderschap. De vraag is groot en in mijn eentje kon ik niet iedereen bedienen. Sinds 2021 werk ik samen met Kim Ellen Jager, klinisch psycholoog. We hebben dezelfde wens, namelijk een centrum voor zwangerschap en psyche. Sinds 1 september is dit een feit!!

De transitie naar ouderschap is een belangrijke fase in het leven. Veel moeders maken heel bewust de keuze voor het moederschap, met de volle overtuiging en vanuit een groot verlangen. Moeders die vervolgens te maken krijgen met angst om het niet goed te doen als moeder, die somber worden of gewoon zo anders reageren op het moederschap dan ze verwachten. De baby blijkt een spiegel, een confrontatie met jezelf. De partnerrelatie verandert en je kijk op de wereld verandert. Je moet niet alleen wennen aan het moederschap en de zorg voor de baby, maar het is veel groter dan dat. Je moet wennen aan je nieuwe zelf. En dat is een heel proces.

In dit proces wil MeJa zorg bieden. Behandeling waar nodig, maar ook begeleiding en preventie passen binnen dit concept. Ervaren psychologen bieden zorg op maat. Onze psychologen maken gebruik van cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR en ACT. Als het nodig is betrekken we een partner of belangrijke anderen in de behandeling. Gewoon doen wat nodig is!

En onze wens is nog groter dan dat. MeJa moet een plek zijn waar je naast behandeling ook terecht kan voor lotgenotencontact, nieuwe mensen leert kennen en aan activiteiten kan deelnemen.  In het kader van ‘voor moeders en door moeders’ zullen ervaringsdeskundigen hier ook een rol in spelen.

Kijk op onze website voor meer informatie. Bel of mail gerust bij vragen.